miercuri, 29 mai 2013

Vedeta atelierului  cu numărul patru de la Turda a fost lectura animată cu ajutorul  teatrului de umbre. Povestea aleasă, „Maimuţa năzdrăvană”, din literatura populară japoneză, le-a arătat participanţilor cât este de important să asculţi de sfaturile prietenilor înţelepţi, să nu fi lăudăros şi imprudent. Prezentarea în acest mod a poveştii a constituit şi o favorabilă ocazie pentru transmiterea câtorva noţiuni esenţiale despre  teatrul de umbre,  ca formă de divertisment şi educaţie în cultura  ţărilor asiatice şi în special în China.





După poveste copiii au căutat cele mai potrivite proverbe  pentru textul acesteia, despre înţelepciune, laudă, laşitate, neascultare. Proverbele găsite de fiecare au fost lipite pe  modelul de carte pe fâşii de lemn, iar participanţii au aflat despre existenţa, modul de realizare şi cele mai importante cărţi  pe fâşii de bambus sau lemn, acestea fiind printre cele mai timpurii forme de cărţi chinezeşti, datând  din secolul V î. HR.
De la cartea veche am trecut la  o modalitate de lectură contemporană. Împărţiţi în 2 grupe, copii au lecturat pe roluri, de pe tabletă, o poveste populară chinezească şi una indiană.


                                                                                                    Nicolina Halgaş 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu