vineri, 19 aprilie 2013


Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda, participă la proiectul de lectură intergeneraţională „Vreau să-mi citeşti”, cu  6 familii care au fost atrase  prin încheierea a două protocoale de colaborare cu două şcoli gimnaziale din Turda, cu care biblioteca are o îndelugată şi foarte bună colaborare,  respectiv Şcoala Horea, Cloşca şi Crişan şi Şcoala Teodor Murăşanu, dar şi prin discuţii şi prezentarea proiectului în rândul utilizatorilor părinţi care vin săptămânal cu copii la cercul de origami.
 Cinci familii participă cu  câte 3 membri din generaţii diferite, adică un bunic/bunică, un părinte şi un copil, iar o familie cu 2 membri, mama şi fiul.
Înainte de începerea atelierelor de lectură, am organizat o întâlnire la Secţia pentru Copii, cu câte un reprezentant adult din cele 6 familii, pentru a le prezenta pe scurt obiectivele proiectului, pentru a le mulţumi că doresc să  se implice în activităţi desfăşurate la bibliotecă şi pentru  a se familiariza cu spaţiul în care se vor desfăşura întâlnirile. Totodată s-a stabilit, de comun acord, programul întâlnirilor.
Primul atelier s-a desfăşurat în 9 aprilie. Atmosfera a fost plină de veselie, iar participanţii au descoperit, cu oarecare uimire, în special adulţii, că la bibliotecă se întâmplă lucruri interesante, altceva decât clasica imagine despre biblioteca publică care în opinia majorităţii se ocupă doar cu împrumutul de carte.
Copiii au fost încântaţi să le demonstreze părinţilor cât sunt de isteţi şi să iasă în evidenţă prin răspunsurile pe care le-au dat.
Noi ne-am gândit ca pe parcursul celor 5 ateliere să le prezentăm participanţilor şi câteva informaţii interesante din istoria cărţii aşa am folosit ca metodă pentru activizarea lecturii cartea de lut, unul din primele tipuri de carte care au existat în istorie. Cărţile au fost confecţionate înainte, câte una pentru fiecare familie, acestea având apoi misiunea a a realiza o ilustraţie în lutul încă moale, care să reprezinte un personaj din povestea citită. Tema abordată fiind cartea ilustrată,  metoda s-a potrivit perfect şi a constituit momentul cel mai plăcut al atelierului.
 Ne-am propus, de asemenea să aflăm  şi care sunt atitudinile participanţilor, adulţi şi copii, faţă de carte, lectură şi bibliotecă, cu scopul de a le putea da părinţilor şi bunicilor câteva sfaturi utile care să îi ajute să se implice mai mult şi cu rezultate mai bune în transformarea propriilor copii şi nepoţi în buni cititori. În acest scop participanţii au completat câte un chestionar, urmând ca la viitoarele întâlniri să le prezentăm concluziile şi sfaturile noastre.

                                                                                                   Nicolina Halgaş




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu